top of page

De duivel zit in de details - Leïla Slimani

Nog nooit van deze vrouw gehoord, die nochtans de Prix Goncourt heeft gewonnen, maar Franse literatuur is mij dan ook grotendeels onbekend. Een mens moet keuzes maken.


Dit flinterdunne boekje bevat een paar verhalen en een paar essays, allemaal heel kort. Dit lijkt een beetje een tussendoortje, maar het geheel maakt snel duidelijk waar deze vrouw voor staat, en dat bevalt me wel.


Een citaat:

Tegen barbaren, terroristen en fundamentalisten uit welke hoek dan ook heb ik maar één ding te zeggen: ik haat jullie. En wij moeten onverzettelijk zijn en het hoofd geheven houden. Werkelijk Frans zijn. Dat zijn we aan onszelf verplicht. We moeten het zeggen tegen onze vermeende Saudische en Qatarese bondgenoten en tegen alle moslimlanden waar conservatieven, achterlopers en vrouwenhaters elke dag terrein winnen.
Het zeggen tegen degenen die onze wapens kopen, in onze comfortabele luxehotels slapen en op de bordessen van onze instituties worden onthaald. Hoe moeten we aan onze kinderen uitleggen dat we barbaren bestrijden terwijl we ons verbinden aan mensen die opponenten folteren en vrouwen stenigen? Hoe moeten we ze uitleggen dat we worden gedood om onze waarden van vrijheid, feminisme, tolerantie en liefde voor het menselijk leven, wanneer we zelf niet bij machte blijken te zijn om die waarden te verdedigen?
Laten we ons niet langer verschuilen achter een zogenaamd respect voor culturen, in een misselijkmakend relativisme dat niets anders is dan het masker van onze lafheid, ons cynisme en ons onvermogen. Ik ben van huis uit moslim, en ik ben Marokkaanse en Française, en ik zeg jullie: ik ga over mijn nek van jullie sharia.

Freedom!

7 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page