top of page

Kieuwen - Niccolò Ammaniti

Laat het feest beginnen, een boek van dezelfde schrijver, heb ik met veel plezier gelezen. Zijn debuut daarentegen, is niet goed.


Elke schrijver moet ergens beginnen natuurlijk, en commentaar geven is gemakkelijk, en ja, de beste stuurlui staan aan wal, en bladiebladiebla, maar godsamme dit is een puberaal, absurd vergezocht, cartoonesk en gelukkig niet zo dik boek.


Maar oordeel vooral zelf:


Morgen hebben we ons eerste openbare optreden. We spelen in het oude paleis van een maharadja voor de verjaardag van Mila, de dochter van Wall Oberton, een van de machtigste industriëlen van India. Een van de weinige buitenlanders die erin geslaagd is rijk te worden in dit land. Afkomstig uit Oregon in de Verenigde Staten en hier gekomen in de jaren zeventig, was hij begonnen als producent van colossal porno met duizenden figuranten, kamelen en olifanten. Vervolgens is hij overgestapt op de gezondheidszorg. Hij werd miljardair door het opzetten van privéklinieken in heel India. Ik meen dat het gaat om klinieken voor rijke toeristen. Die laten ze vermageren door ze op te sluiten in cellen en vol te pompen met new age-onzin. Dat imperium kon worden opgebouwd dankzij de medewerking van een chirurg uit Turkmenistan, een gebied tussen Afghanistan en Perzië. Hij is een louche type, tot alles in staat. Hij is degene die de filosofische en ideologische grondslag van de organisatie heeft gelegd. Ze noemen hem Djivan Subotnik. Hij is meerdere malen beschuldigd van geweld tegen heilige koeien en seksueel misbruik van dode dieren, een zeer zwaar misdrijf in India. Telkens weer corrumpeerde Oberton de autoriteiten zodat de chirurg op vrije voeten werd gesteld. Jullie vragen je zeker af waarom wij spelen voor dat soort mensen. Omdat ze ons betalen.

Misschien is het nog niet duidelijk met dit eerste citaat, maar het is allemaal heel ééndimensionaal (of is het ééndimensioneel?), heel plat en uitleggerig. En platvloers ook en bij de haren getrokken. En ongeloofwaardig, had ik dat al vermeld? Op geen enkel moment laat je als lezer je ongeloof varen, iets waar deze toch redelijk hoog aangeschreven Italiaanse schrijver gelukkig later in zijn carrière wel in slaagde.


En ik vermoed dat het origneel nog erger was, want in zijn inleiding bij de druk die ik in de bib ontleende staat dat hij een aantal bescheiden aanpassingen heeft aangebracht.


Totale afrader, verlies hier uw tijd niet mee!

7 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page